Как да направим Великденски венец – I

Наближава Великден и както на всеки празник ни се иска да украсим къщата и масата си. Обикновено около празници ни обзема треска да купуваме или да измисляме различни украси. Няма нищо по-хубаво обаче от украса, която сте направили сами. Удоволствието е много по-голямо и по-дълго от това да я купите. Ще прекарате чудесно с децата си докато я изработвате, а и ще бъде много по-оригинална от масовата украса.

В следващите дни ще се опитаме да ви предложим указания как да направите различни украси, които да паснат на всеки вкус. Благодарим за хубавите снимки и информация на bonboneta.net, които са наши партньори, а скоро ще ви предложим и някои от продуктите им.

Великденски венец

Великденски венец от яйчени черупки

Днес ще ви покажем как да си направите великденски венец.

За основата на венеца са ви необходими клонки. Най-подходящи са лозови или върбови клонки, но може да ги замените и с други. В краен случай бихте могли да използвате тел, но по-твърда.

необходими материали за великденски венец

Необходимите материали за великденски венец

 

Какво ви е необходимо?

7 пъдпъдъчи яйца

3 кокоши яйца

клонки или тел

1 пакетче изкуствена слама, в какъвто ви харесва цвят

лозарска ножица

голяма игла за шиене

канап или конци за макраме

Така излглежда основата на венеца

Стъпка 1: Нарязваме клони от лоза или върба и ги потапяме за 24 часа във вода, за да станат по-гъвкави. Ако използвате тел, това разбира се не е необходимо.

Стъпка 2: Извиваме клоните в кръг и ги завързваме с канапени конци. Оставяме един от крайчетата при завързване по-дълъг от другият и ги отрязваме.

Стъпка 3: Следващата стъпка е да изпразним яйцата, така че от тях да остане само черупката. Става по  следния начин: С помощта на игла или карфица направете неголеми дупки в двата края на яйцето – като в горният да е по-малка. През някоя от тях промушете игла, пробийте жълтъка и го разбъркайте доколкото е възможно. Можете да издухате съдържанието на яйцето с уста или през сламка. Изплакнете яйцето след това задължително!

Сламата връзваме на възел около клонките

Сламата връзваме на възел около клонките

Стъпка 4: Нанизваме яйцата на конците и завърза ме двата края на конеца, минавайки през венеца. На същите конци може да нанижете и дървени топчета, семки парчета от шишарки и др. материали от гората.

Стъпка 5: Между яйцата завързваме на панделка снопчета от сламата.

Ако сте избрали определен цвят слама, то бихте могли да боядисате яйчените черупки в каквито решите цветове преди да ги закачите за венеца.

Както виждате не е нито трудно, нито невъзможно, така че забавлявайте се докато правите сами украса за Великден! И ни пишете за резултатите:)

 

Please like & share:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *